Alle beste verkochte producten
Konijnen en knagersvoer
Konijnen en Knagersvoer | Lavor

Konijnen en knagersvoer

Aanvullende voer-informatie voor konijnen en knagers

Lavor Diervoeders heeft een complete lijn voeders voor konijnen, cavia’s en andere kleine knagers zoals hamsters en tamme ratten. Er is veel aandacht besteed aan de specifieke behoeften van deze dieren en de voederlijn is hierop aangepast. Alle voeders zijn aanvullend, waardoor de nadruk komt te liggen op het voeren van ruwvoer: GRAS, HOOI EN/OF STRO.

Het is belangrijk om goed ruwvoer te verstrekken omdat cavia’s en konijnen hun voer twee keer verteren! De spijsvertering vindt namelijk pas plaats in de dikke- en blindedarm. De voedingsstoffen worden niet vrijgegeven aan het lichaam, maar uitgepoept in nachtkeutels. Deze worden bij het uitpoepen direct weer opgegeten om zo een tweede spijsvertering in gang te zetten. Op deze manier nemen ze belangrijke stoffen op zoals eiwitten, vetzuren en vitamines.

De nachtkeutels zijn te herkennen doordat ze donkerder van kleur en plakkeriger zijn dan de ‘normale’ keutels. Als ze vaak worden aangetroffen in het hok, dan kan dat een signaal zijn dat er iets mis is met de spijsvertering en/of het rantsoen of de gezondheid.

Cavia’s maken zelf geen vitamine C aan. Daarom is het belangrijk dat zij dagelijks 50-110 mg vitamine C binnen krijgen. Dit zit grotendeels in het krachtvoer, geef echter ook groenvoer en varieer hiermee zodat ze geen tekort ontwikkelen. Een gevarieerd dieet geeft gezonde dieren.

Elk dier heeft zijn eigen behoefte, dieren die binnen gehouden worden hebben andere behoeftes dan zij die buiten verblijven. Ook levensfases kunnen aanpassingen in het dieet vragen. Houd hier rekening mee bij uw krachtvoer keuze

Konijnen en knagers voeren

Ruwvoer is het grootste deel van het dagelijkse rantsoen. Het bestaat uit lange vezels die de darmen van konijnen en knagers in goede conditie houden. Daarbij bevat ruwvoer relatief weinig calorieën, waardoor het veilig onbeperkt gevoerd kan worden. Bijkomend voordeel is dat door het kauwen op de lange vezels de tanden op lengte kunnen blijven.

TIPS:

-Voer indien mogelijk twee keer per dag beperkt krachtvoer en meerdere malen per dag groente om naast hooi het spijsverteringskanaal goed gevuld te houden. Zodra een konijn of cavia stopt met eten moet er direct ingegrepen worden. Een voordeel van vaker op een dag voeren is dat er meer controle is op wat ze daadwerkelijk eten waardoor bijzonderheden sneller worden opgemerkt.

-Om te controleren of uw dier niet teveel krachtvoer opneemt kunt u het volgende doen: breek een keutel open. Als er aan de binnenzijde veel vezels te zien zijn en de inhoud lijkt droog dan is er sprake van een optimaal rantsoen. Vooral als er geen nachtkeutels (donker en plakkerig) gevonden worden.

-Als de keutels nat zijn of minder vezelig, dan is het advies om minder krachtvoer te geven en te proberen om hooi aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld een ruifje of een bal met bijvoorbeeld wat groenten of kruiden erdoorheen.

-Natte/plakkerige ontlasting is aantrekkelijk voor vliegen, vooral in de zomer. Let hierop en pas bij de eerste signalen het rantsoen aan, zorg voor extra hygiëne en neem contact op met een dierenarts als de ontlasting onveranderd blijft. Beter voorkomen dan genezen.

-Alle konijnen en knagers zijn gevoelig voor tocht, plotselinge kou en warmte. Zorg in alle gevallen voor voldoende schuilplekken, hygiëne in het hok, voldoende vers drinkwater en nogmaals, let erop dat ze goed blijven eten.

-Er zijn op het internet verschillende lijsten te vinden met daarop geschikte groenten, fruit en kruiden om bij te voeren. Wij raden ook aan deze lijsten te raadplegen in geval van twijfel.

-Zorg voor voldoende afleiding, konijnen en knagers zijn gelukkiger met zijn tweeën, en geef regelmatig ander speelgoed. Dit kan van alles zijn, van denk/eet-speelgoed tot een lege doos.

Er zijn 9 producten.

Item 1-9 van 9 in totaal item(s)