Alle beste verkochte producten

IJZERSULFAAT

09570
€ 20,95
Inclusief belasting
Aantal

Omschrijving

IJzersulfaat

Mos, één van de grootste ergernissen van gazonbezitters, zal haast onvermijdelijk jaarlijks weer de intrede in uw gazon doen. Dit komt omdat mos zich in een gazon gemakkelijk kan uitbreiden, doordat het zich zowel vegetatief als door middel van sporen kan verspreiden. Een effectief middel tegen mos is ijzersulfaat. Echter, om mos in het gazon te voorkomen is verticuteren, bemesten en bekalken de beste oplossing.

Mos in gazon bestrijden met ijzersulfaat

De aanwezigheid van mos in een gazon is nooit op één oorzaak terug te voeren, maar te zure grond, onvruchtbare grond, te natte grond en ook te kort maaien kan er aan bijdragen. We kunnen zeggen dat alle factoren die kale en dunne plekken in een gazon doen ontstaan, het mos een kans geven. 

De beste methode om gazonmos te bestrijden is het wegnemen van de oorzaken, waardoor het zijn kans heeft gekregen. In een dichte grasmat kan mos niet welig tieren, maar als het er eenmaal is moet het natuurlijk worden verwijderd. Hiervoor kunt u ijzersulfaat gebruiken, dat er al snel voor zal zorgen dat het mos afsterft. Men kan hiervan 2 tot 4 kg per 100m² geven, opgelost in water of met zand als vulstof. Het toepassen van ijzersulfaat kan het best bij droog weer en u herhaalt de behandeling indien nodig. Dat het mos afsterft, kunt u duidelijk zien doordat het mos geel en later bruin zal kleuren. Nadat het mos is gedood, dient u het met een verticuteerhark of -machine uit het gazon te verwijderen en af te voeren.

Tip: Een oude methode is het ijzersulfaat te mengen met zand in een mengsel van: 2 tot 3 kg ijzersulfaat + 4 tot 5 kg mager zand per 100 vierkante meter. 

Bekalken voorkomt mos

Bij een grond die zuur is, is kalk de beste oplossing om mos te bestrijden. Korrelkalk zorgt voor de meest ideale zuurgraad, waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen door de wortels van het gras en het mos uitdroogt. Let hierbij op, want er moet minstens zes tot acht weken tijd tussen bemesten en kalken worden aangehouden. Een pH-waarde van ca 6 is het beste voor een gezonde grasgroei.

 

Wanneer verticuteren

Mocht er echt veel mos tussen het gazon zitten, dan kan dit het beste (alvast) worden verwijderd door middel van verticuteren, ofwel beluchten. Dit is ook de beste oplossing als de bovengrond verdicht is. Verticuteren maakt de grond losser, waardoor de wortels van het gras meer zuurstof krijgen. De gaten kunnen het beste met mest worden gevuld. Bij kleigrond kan dit het beste worden gedaan met een mengsel van scherpzand en tuinaarde.

 

Toepassing:

Strooi 2 tot 2,5 kilogram ijzersulfaat per 100 m² over het gras en mos. Het mos krijgt een zwarte kleur en zal uiteindelijk afsterven. Het is verstandig om na ongeveer 1 tot 2 weken te verticuteren.

 

Let op: Strooi ijzersulfaat niet op stenen, bestrating en dergelijke, daar dit roestplekken veroorzaakt. Wanneer u (of andere mensen en ook dieren) vochtig gras betreedt na het strooien en vervolgens weer de bestrating betreedt, kan dit ook roestplekken veroorzaken op de bestrating. Het is om deze reden aan te raden het gras 4 à 6 weken niet te betreden.

 

Gebruik ook handschoenen en eventueel gelaatbescherming!

 

Productdetails
09570

Datasheet

Gewicht
25 KG
16 andere producten in dezelfde categorie: